dijous, 28 de gener del 2010

Exigim la condonació del deute extern que Espanya cobra a Haití!!!

Avuí no tinc ganes d'escriure molt,

"Demandem al Govern español la cancelació inmediata i sense condicions dels prop de 30 milions d'euros de deute extern que Haití deu a l'Estat espanyol [1]. Aquesta xifra suposa 10 vegades l'aportació de la cooperació espanyola anunciada avuí per la Vicepresidenta del Govern per ajuda d'emergència a Haití."

 

[1] L'origen d'eixe deute està en gran mesura al règim dictatorial de Duvalier, pel que podem considerarlo un deute odiós i il·legitim. La meitat d'aquest deute és amb el Banc Interamericà de Desenvolupament i amb l'FMI. L'altra meitat és bilateral, destacant el deute amb Venezuela i Taiwan. El 2010 Haití té un pagament del deute a l'FMI i al BID d'uns 10 milions de dòlars, que serien molt necessaris per a la recuperació del país.

Part d'aquest deute és també amb l'Estat espanyol (28,57 milions de dòlars segons les últimes xifres disponibles de 31/12/98, el que suposava un 0,34% del deute del que és creditor). Malgrat el compromís del Govern de cancelar el deute amb Haití davant del Banc Mundial i l'FMI (iniciativa HIPC), aquesta cancelació encara està pendent per a Haití. En qualsevol cas, el compromís del Govern era de cancelar el 60% del deute i fer una conversió de deute amb el 40% restant, de manera que el país dipositara els recursos corresponents a aquest 40%, en moneda local, en un fons fiduciari. La crida de QUI DEU A QUI és per a una cancelació inmediata e incondicional del 100% d'aquest deute.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada