divendres, 28 d’agost del 2009

LES ASSEMBLEES AMB XIQUETES I XIQUETS

D'entre les coses que es poden fer durant les 3 o 4 hores d'esplai setmanal, l'assemblea és sense dubte la més important. Si no fem assemblea obligatòriament, l'esplai ja no pot considerar-se una alternativa educativa a les activitats de consum i prou oferides actualment per les empreses que es contracten pels ajuntaments.
Als monitors els costa molt entendre que l'objectiu de l'esplai és que els nanos estiguen organitzats, i no entretinguts. D'una altra manera, l'assemblea es fa si o si, l'activitat pot anar malament, i no passa res (si no és un desastre un dia rere un altre, clar).
També és important tindre en compte que fer assemblees no és suficient. Si tenim un compromís amb els valors de participació infantil, progressisme i laicitat, l'assemblea ha de tindre un enfocament concret. Pensa que les entitats religioses que treballen amb xiquets fa anys que fan assemblees, també.
Per fer una assemblea amb xavals entre 6 i 12 anys hem de tindre en compte una sèrie de consideracions:

Moment de fer-la i Durada
He fet assemblees abans de començar les activitats. També les he fet al acabar, abans de marxar cap a casa. I la veritat, és que dona igual. Si la tens ben preparada anirà bé quasi sempre.
El que si està clar és que la durada màxima és 20 minuts, i 15, el temps ideal. Si ens passem, perdem efectivitat, doncs es cansen. Per aixó la clau és que estiga ben preparada.

Qui la prepara i qui la porta?
(diferents fórmules, rotatori, sempre la mateixa per la que fa les dos coses, recomanat sempre 1 mínim 3 mesos)

Com s'estructura
...

Donar informacions als xiquets
...

Quines coses poden decidir els xiquets?


Presa de decisions
(treball en subgrups, barretjar als tímids amb els altres, menuts amb grans, fer el germà major)

I si durant l'assemblea els donem feina a ells?


Una assemblea dinàmica: anem canviant-la per aconseguir fer progressar als liders!
...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada