dimarts, 12 d’abril del 2011

PERQUÈ SÓC ANTINUCLEAR


Al món hi ha 160 reactors nuclears. Ens proporcionen un 30% de l'energia que usem en total. No és tanta.
Cal dir que és l'energia dels rics, doncs TOTS els reactors estan a països rics. Els empobrits no tenen el problema que planteja una nuclear al seu territori, encara que estan igualment exposats als seus efectes.
A Espanya hi ha 10 instal·lacions nuclears: 8 reactors, una fàbrica de combustible nuclear i un abocador de residus nuclears. Produeixen un 20% de l'energia total de l'estat, i només el 10% de la consumida. Objectivament és molt poca la dependència de la nuclear que tenim els espanyols.

Sóc antinuclear per 10 motius:
imatge del CANC (1978)

  1. No és segura: La seva seguretat es basa en uns successos improbables que acaben per ocórrer tard o d'hora. M'agrada el principi de precaució, sobretot si és per als meus fills.
  2. La nuclear no era necessària quan es començà a usar a Espanya: Són els EEUU qui la instal·laren ací després de la II GM, quan França suposava un risc com a potència econòmica per a l'hegemonia nord-americana. Franco acceptà que a Espanya hi hagués reactors nuclears a canvi de diners i amb fins militars.
  3. No és un problema ecològic: Primer cal protegir a les persones, després al medi ambient. El discurs de “usem la nuclear perquè contamina menys que les fòssils” no m'agrada: obvia que el residu és silenciós i invisible, que dura més anys, i que mata gent directament.
  4. No sóc un hipòcrita: mai viuria al costat d'una central nuclear si pogués evitar-ho.
  5. L'urani és més escàs que el petroli: Es produeix bàsicament a Rússia (30% del total), pel que entra en joc la geopolítica internacional. L'eòlica o la solar, per exemple no estan en eixa situació.
  6. M'agrada complir la llei: Perquè des de 2010 el nostre estat té una moratòria que diu que no es construiran noves centrals. Per coherència, el següent pas és tancar les ara actives, la moratòria ho reconeix i Garonya és la següent al 2013.
  7. Sóc profundament demòcrata: La última enquesta del CIS diu que el 60% de la societat espanyola està en contra del seu ús per motius de salut.
  8. Perquè el treball que ofereix és de poca qualitat i amb riscos: Amb els diners que costa se m'ocorren més de 3 idees (sense ser expert) per a garantir feina a les 30.000 persones (no són tantes...) que depenen d'ella. Defensar la nuclear perquè dona feina és equiparable al dilema ètic dels que fabricaven cambres de gas per a Hitler.
  9. Tinc una proposta concreta, que consisteix en tancar progressivament les centrals nuclears en 10-12 anys a Espanya, sense que es veja afectat el consum energètic. Coincideix amb la que té WWF Adena o Greenpeace i és viable.
  10. Les energies renovables MAI augmentaran mentre tinguem nuclears: No ho dic jo, ho diu un estudi de l'IIT (Institut Investigacions Tecnològiques) de la Universitat Pontifícia Comillas.

5 comentaris:

  1. Vaig a compartir-ho. M'encanta el resum. Sols tire en falta els enllaços a les fonts d'informació concretes. Al punt primer li afegiria un enllaç a alguna de les accions de ocupació/assalt a més d'una nuclear per part de grups ecologistes, recordant que hi ha gent, ací a Espanya, amb no tanta bona voluntat que ha volat un tren.

    ResponElimina
  2. Enhorabuena, voy a compartirlo. Un abrazo.

    ResponElimina
  3. On está la opció de "M´agrada"??
    Perqué ens preocupem i ens movem sols quan hi han catastrofes nuclears? Sembla com si quan les centrals no donen cap problema no estigueren ahi...

    ResponElimina
  4. gràcies.

    jesús, si ja em dius l'enllaç en que estàs pensant sobre l'ocupació/assalt... no trobe cap notícia que siga prou impactant.

    ResponElimina
  5. creo esto es lo que buscabas, besets

    http://www.greenpeace.org/espana/es/Multimedia/Videos1/Proyecciones-sobre-centrales-nucleares/

    ResponElimina